Narcissus

Het blijft me fascineren dat verhaal van Narcissus! Ik snap dat die man ‘verdronk’ in zijn eigen spiegelbeeld omdat hij zichzelf zo geweldig vond. Hij kon maar niet genoeg van zijn eigen schoonheid krijgen, daar begint het verhaal mee.

In principe is dat alleen de boodschap van de legende van Narcissus.
Een mens die zichzelf geweldig vindt is een Narcist. Zijn valkuil is dat hij zichzelf geweldig vindt, of in ieder geval WIL vinden. Denkt dit te moeten vinden zelfs… en hij spiegelt zich aan niemand.
Het meer huilde, ‘ Waarom huil  je?’ , vroegen ze aan het meer. Niet om Narcissus, hij had niet eens opgemerkt dat die mooi was. Nee in de diepte van zijn ogen zag het meer zijn eigen schoonheid, en nu zag het meer die niet meer want hij was de spiegel kwijt.
Het meer – dacht ik in de eerste instantie –  is dus ook een Narcist, die ziet ook alleen zijn eigen schoonheid maar , en zag die van Narcissus niet eens, die richtte zich ook op zichzelf.
De boodschap die ik eruit haal is dat een mens een ander mens nodig heeft om zijn eigen kracht te vinden en zijn eigen schoonheid te zien. Je hebt een spiegel nodig, en zodra die spiegel weg is…. verzuip je of wordt je in plaats van een zoet meer, een zout meer , door tranen….
Geen spiegel is het gemis van… het gemis van eigenlijk alles bedacht ik me.
Dat en niks meer of minder zou de waarde van een relatie moeten zijn. Dat is waar het om draait…. elkaar als spiegel mogen ervaren en daardoor zelf rijker worden als mens. De maatschappij vereenzaamd en we leren steeds meer dat we ons op ons zelf moeten richten, zelfstandig zijn. Afhankelijk zijn wordt als zwak ervaren.
Een Narcist mist de eigenschap om te spiegelen.
Een einzelganger….  valt in dezelfde valkuil…  niet bewust maar door angst van eerdere slechte ervaringen.
Ik krijg altijd medelijden met Narcissus als ik dit lees. Hetzelfde gevoel wat ik ook wel eens bij mensen krijg die vrij Narcistisch zijn : ‘ Wat mis jij veel’ , denk ik dan als ze zeggen : ‘ Ik heb geen bevestiging nodig van een ander, ik weet dat ik goed ben.’
Ik heb wel bevestiging nodig van een ander denk ik vaak. Is dat onzeker zijn? Nee, ik vind het fijn en liefdevol als iemand mij verteld dat die  in mij een mooi mens ziet. In feite zien ze dan in mij hun eigen schoonheid.
Als je iemand een mooi mens vindt, dan is die persoon in staat de juiste spiegel voor jou te zijn. Mooi vind ik dat, in iemand anders een spiegel vinden en ook een spiegel mogen zijn.

Share

Leave a Reply