Dromen vangen

De dreamcatcher vindt zijn oorsprong bij de Ojibweg , een indianenvolk uit Noord-Amerika.

Ze maken van een wilgentak een cirkel met daarin een web van draadjes, steentjes en kraaltjes, die het web van een spin voor moet stellen.  Ze versieren deze verder door er veren onder te hangen. Volgens mij omdat veren vaak symbool staan voor engelen.

De dreamcatcher werd boven het bed gehangen, ze geloofden erin dat de boze dromen gevangen werden, en de mooie dromen hun doorgang konden vinden.

Er is een oude legende over Lakota, een oude spirituele leider. Hij kreeg een visioen waarin Iktomi, de geest van de wijsheid aan hem verscheen in de vorm van een spin.

Hij vertelde het verhaal over de cirkel van het leven. We worden geboren, groeien op als kind en worden volwassen. Uiteindelijk worden we weer ouder en zullen weer als kinderen verzorgd moeten worden. De cirkel van het leven is dan weer rond.

Maar zei Iktomi : ‘ In iedere levenscirkel spelen er veel krachten! Sommige krachten zijn goed en anderen weer slecht. De goede krachten wijzen je de juiste weg, maar de slechte krachten zullen je de verkeerde weg wijzen en je zodoende beschadigen. Neem dit web, het is een prachtige cirkel maar, er zit een gaatje in het midden van het web.

Iktomi gaf het web van wilgentak en draadjes aan Lakota.

 

‘ Neem dit mee en gebruik het web om voor jou en je volk de goede dromen te vangen en vast te houden. De slechte dromen zullen door het gat in het midden verdwijnen. Het zal ervoor zorgen dat jullie zodoende positieve energie op zullen pakken en laten groeien. En de negatieve energie zal verdwijnen omdat je er niks mee hebt gedaan.’

De filosofie achter de dromenvanger is dus niks meer of minder dan het goede ontvangen, en het slechte weren. Wat je aandacht geeft groeit, en negativiteit mag verdwijnen zonder er aandacht aan te geven.

Nu vind ik dit een prachtig idealistisch verhaal natuurlijk, alleen is de realiteit dat onze dromen ontstaan in het onderbewuste. We dromen omdat we het nodig hebben dingen te verwerken en een plekje te geven.

Ik denk juist dat je heel nuchter gezien je nachtmerries toch maar moet laten komen. Goede of slechte dromen, ze laten je wel zien waar jij onbewust mee worstelt. Zodat je er overdag bewust mee aan de slag kunt gaan om het te verwerken.

Slechte dromen hebben ook een boodschap : ‘ Het is tijd om bij te sturen!’

Dan volgen de mooie dromen vanzelf weer met de boodschap dat je goed bezig bent en de goede weg weer hebt gevonden.

Zo is het in het leven ook denk ik. Negativiteit en slechte emoties hoeven niet genegeerd te worden. Als je het ondergaat en het niet wegstopt zul je ontdekken dat ook negatieve ervaringen er moeten zijn om je iets duidelijk te maken. Door negatieve ervaringen zul je lering trekken uit het leven. Als je dit negeert zul je de lessen laten liggen en je persoonlijke groei juist tegenwerken.

Als je het donker nooit hebt ervaren, zul je het licht niet leren inschatten op zijn juiste waarde. Tegenstellingen zijn nodig om je wakker te schudden om vervolgens zoveel meer waardering en geluk te ervaren voor al het goede in je leven.

Die kans laat je toch niet liggen?

 

 

Share

Leave a Reply