Echte vrijheid

Vrijheid associëren mensen vaak met

‘ Doen wat je wilt’

Maar het gaat om innerlijke vrijheid.

Je kwam op de wereld met het aangeboren weten dat je je eigen werkelijkheid creëert.. En dat besef is eigenlijk zo fundamenteel voor je, als je dat gaat dwarsbomen ga je onmiddellijk spanning voelen. Toen je op zoek ging naar je plaats in de samenleving ging het beeld wat een ander van je had dit overnemen. Je ging je aanpassen naar hun beeld over hoe jouw leven zich moest ontvouwen.

Weet dat je vrij bent, en dat je altijd vrij bent geweest, maar vooral ook altijd vrij zult zijn, om je eigen keuzes te maken. Toestaan dat een ander jouw werkelijkheid creëert geeft geen voldoening.

*Uit : Vraag en het wordt je gegeven/ Esther&Jerry Hicks

Vandaag had ik de nieuwe Psychologie voor me, liggend in de hangmat boeide dit onderwerp me echt. Bovenstaande had ik eerder al eens gelezen in een boek en weer kwam dit onderwerp voorbij. Toen ik in gesprek was met mijn vriendin Nathalie hadden we het ook over de zin van het leven. Ze woont op een bijzondere plaats… een begraafplaats waarvan haar man Ben beheerder is. Ze zei :

Niks gebeurd zomaar, ik ben mij ervan bewust geworden sinds ik hier woon, elk mens heeft zijn eigen verhaal…  Of wat denk je van de opmerking als ik met pensioen ben ga ik genieten! NEE,  je moet nu genieten het leven is te kort en je weet nooit of je je pensioen redt.  Voor de grap zou iedereen eens op een begraafplaats moeten wonen je wordt je zo bewust.’

Dan heb jij mij dus even stil he…

Moest gelijk denken aan weer een andere opmerking van mijn goede vriend Wim : ‘ Er is maar 1 ding zeker in het leven Rins, en dat is dat we ooit eens dood gaan.‘ Omdat ik graag door blijf draven over zekerheden, over hoe ik alles onder controle wil houden. Daar heb ik het dan zo druk mee dat ik vergeet om te genieten gewoon van het moment. Wijze woorden van 2 van mijn beste vrienden.

In het blad wat ik aan het lezen was, bungelend in mijn hangmatje stond dan ook de vraag :  ‘Waarom leven we allemaal niet meer als de stervenden… ‘  Die vertellen hun dierbaren wat ze echt voelen, ze maken zichzelf wat minder belangrijk en ze doen dat wat er écht toe doet.

Vaak hebben we behoefte om ons leven de juiste kant op te sturen, en daarbij mogen we keuzes maken zonder angst. Zinvolle keuzes die echt bij ons passen. Jouw werkelijkheid creëren, die waar jij in geloofd. Vaak zijn we juist bang voor die vrijheid van keuze. Bang zijn voor je eigen vrijheid is niet slim, angst is een slechte raadgever.

We moeten heel veel dingen waar we niet vrij in zijn;  werken, belasting betalen, de regeltjes volgen. Waarom dan niet waken over je innerlijke vrijheid. Dat is namelijk de basis van je gevoel en dat is nodig om rust en geluk te ervaren. Dan is al het andere maar bijzaak.

Als je elkaar vrij laat in het zijn wie je werkelijk bent? Dan pas haal je het beste in elkaar naar boven.

Zo bungelend in een hangmatje kun je toch best nog wel bedenken wat echte vrijheid is. Ik kon dat niet alleen, heb mijn vrienden daarbij nodig en waardeer daarom heel erg dat ze mij een spiegel voor houden.

Mensen die werkelijk om je geven, houden je een spiegel voor en zullen nooit je willen veranderen in het beeld wat zij voor je bedacht hebben. Ze zullen je liefhebben om wie je werkelijk bent.

Share

Leave a Reply