De cyclus van het Leven

Voelt een blad, als het van de boom valt in de winter,  zich verslagen door de kou? De boom zegt tegen het blad: ‘Dat is de cyclus van het leven. Je denkt misschien dat je gaat sterven, maar je leeft in mij. Het is aan jou te danken dat ik leef, want ik kan ademen. Het is ook dankzij jou dat ik liefde heb gevoeld, want ik was in staat om schaduw te geven aan de vermoeide reiziger. Jouw leven is in mijn leven, wij zijn één ding.’ 

Heeft een man die zich jarenlang  heeft  voorbereid om de hoogste berg ter wereld te beklimmen, zich verslagen gevoeld toen hij bij het bereiken van die berg ontdekte dat de natuur  de top in onweerswolken heeft gehuld? De man zegt tegen de berg: ‘Je wilt niet dat ik deze keer je top bereik, maar het weer zal veranderen en, op een dag, zal ik de top bereiken. Ondertussen  zul je nog steeds hier op me te wachten.’

Heeft een jonge man, afgewezen door zijn eerste liefde, gezegd dat de liefde daarom niet bestaat? De jonge man zegt tegen zichzelf: ‘Ik zal iemand vinden die beter in staat is om te begrijpen wat ik voel. En dan zal ik gelukkig zijn voor de rest van mijn leven.

De winter worstelt om hoogtij te vieren maar op het einde, is de winter verplicht om de lente toe te laten.  De lente die bloemen en geluk met zich mee brengt en de winter zal dit accepteren. De zomer wil haar warme dagen voor altijd laten duren, omdat zij van mening is dat de warmte goed is voor de aarde.  Maar uiteindelijk komt de herfst, waardoor de aarde tot rust komt en de zomer zal dit accepteren.

De gazelle eet het gras en wordt verslonden door de leeuw. Het is niet een kwestie van wie de sterkste is, maar Gods manier om ons de cyclus te tonen.  De cyclus van dood en opstanding. En binnen die cyclus zijn er geen winnaars of verliezers, zijn er slechts stadia die moeten worden doorlopen.

Wanneer het menselijk hart dit begrijpt , is het vrij! In staat om moeilijke tijden te accepteren en niet te worden misleid door momenten van glorie. In de cyclus van het leven is er niet zoiets als een overwinning of nederlaag: er is slechts beweging.

(van “Manuscript gevonden in Accra”)

Share

2 Comments

  1. ingridmoorenblogs

    4 november 2015 at 15:40

    We zijn dus in beweging ;)…..mooi!

  2. IRHW

    4 november 2015 at 15:44

    Ja, ‘Go with the flow’ Ingrid 😉

Leave a Reply