De comfort zone

Are you really happy are just comfortable ?

Er wordt altijd beweerd dat het werkelijke geluk pas binnen handbereik is als je de stap durft te nemen buiten je comfort zone. Net alsof je niet gelukkig kunt zijn binnen je veilige comfort zone!

Deze uitspraak kan als onzinnig worden opgevat. Want het heet niet voor niks comfortabel, waarom dan een sprong in het diepe nemen?

Life begins at the end of your comfort zone!

Welja, nog zo,n cliché, hoezo begint mijn leven pas aan het einde van die comfort zone. Heb ik nu geen leven dan? Jawel en je hoeft het oude ook niet los te laten. Je kunt het goede meenemen en verder groeien. Zonder beweging geen groei.

Als je aan het einde van iets bent aangekomen, dan kun je niet verder. Zit je er nog lekker middenin dan zie ik het nut er ook niet zo van in. Maar vastzitten voelt niet lekker, dan pas voelt die comfort zone helemaal niet comfortabel meer aan.

Wat als je comfort zone niet meer comfortabel aanvoelt?

Persoonlijk vind ik de naam van die zone op dat moment ook niet meer van toepassing. Je bent er al voorbij, en daarom is het niet handig stil te staan, het is klaar. Sterker nog, je bent niet meer in staat om voldoening te halen uit het leven.

Het leven is in beweging, en geestelijke groei heeft ook beweging nodig. De reden dat we ons comfortabel wanen, is iets wat we onszelf wijsmaken, we steken de kop in het zand omdat we angst hebben de volgende stap te nemen. Er zijn risico’s aan verbonden omdat we nieuwe paden gaan bewandelen, en we weten niet of het alleen maar geluk zal brengen. Dat zegt iedereen wel, maar waarom dat risico nemen?

De volbrachte zone heeft je sterk genoeg gemaakt om je volgende stap te dragen. Als je hierin geloofd zul je de moed vinden om verder te gaan. Zonder risico geen groei en zonder mislukkingen geen lessen. Geloof in jezelf!

Pas als die nieuwe stappen net zo comfortabel aanvoelen als je vorige zone, dan kun je definitief afsluiten en vol goede moed je nieuwe fase ingaan. Net zo lang tot deze ook weer comfortabel voelt,  je weer aan het einde van die comfort komt en dezelfde stappen nogmaals maakt.

Dit doe je net zo lang tot je niet meer het gevoel hebt aan het einde van een fase te zijn, en je geen angst meer kent om verder te groeien. Wat een heerlijk vrij gevoel zal dit geven!

Get comfortable with being outsite your comfort zone, that’s the only way to grow

Share

2 Comments

    1. IRHW

      11 november 2015 at 14:57

      Ja dat is het ook, en dan is de vraag of het de moeite waard is om over je angst heen te stappen. En dat weet je niet eerder dan dat je het deed…. het heeft mij wel veel ervaringen gegeven die ik toch ook weer niet wilde missen 🙂

Leave a Reply